Az Egyesületről

Magyar Ebtenyésztők Pécsi Egyesülete

 

A sokak által ismert és elismert szervezet 1947-ben alakult, akkor még csupán a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Pécsi helyi Szervezeteként, Schmidt József vezetése alatt, aki 1947-től 1969-ig volt az egyesület elnöke.
Kiemelkedő szakmai tudása és elhivatottsága segítségével, támogatásával született meg a pécsi kutyás élet. Neve a mai napig fogalom a kutyás társadalomban.
Világhírű Pécsdiósi puli kenneléből származó kutyái számos vérvonalban mindmáig fellelhetők.
    1969-tõl a megkezdett utat Dr. Kenyeres Miklós (1969-1972) és Szakály Ferenc (1972-1974) folytatta.
    1974-tõl 1997-ig, Nyúl Béla vezetése idején élte a szervezet fénykorát; ekkor vált önálló jogú szervezetté. A magas szintű szakmai munka mellett az anyagi fellendülés is megindult; az egyesület gazdaságilag stabillá vált. 1978-ban a Mohácsi helyi Szervezet csatlakozott a pécsiekhez, s az egyesülés révén kiemelkedően magasra, több mint 1000 fõre szökött fel a taglétszám. 
    Nyúl Béla irányítása alatt vásárolták meg azt a pécsi lakást, mely napjainkban is a szervezet központjaként üzemel a Rókusalja utcában.
    1997-től 2021. évvégig (haláláig) a világszerte híres újfundlandijairól ismert tenyésztő és küllembíró, a Skipper’s kennel tulajdonosa: Siklósi Béla volt az egyesület elnöke, aki leghosszabb ideig irányított a pécsi kutyás életet.

2022 óta Kardos Vilmos vezeti az egyesületet, mint megválasztott elnök. 

Ő több évtizeden át titkárként vett részt a szervezeti munkában, és kezdetek óta a kiállítások fő szervezője

 

Klubélet

    A Pécsi Szervezetnek az idők során több klubhelyisége is volt. Eleinte a Perczel utcai MHSZ Repülősklubban gyűlt össze a tagság. Később, Nyúl Béla elnöksége alatt a POTE vadászklubja adott otthont a találkozóknak. A klubélet csúcspontján, rövid ideig az Akvárium-Terrárium épületében teltek a klubnapok.
Köszönet Pécs város vezetőségének, hogy az egyesület rendelkezésére bocsátott György-aknán egy területet, ahol felépülhetett a sportpálya és a klubház. Ezek azóta szinte teljesen megsemmisültek, de a mostani elnökség terveiben szerepel az objektum helyreállítása.
  
Kiállítások

    A szervezet a ’70-es évektől tart és szervez kiállításokat, melyre igyekszik szakmailag elismert hazai és külföldi bírókat felkérni. A rendezvények számos ország kiállítóit idecsalogatják, sokan hosszú évek óta rendszeresen visszajárnak.
Immáron több mint 30 éve nyílik lehetőségünk CACIB, nemzetközi kiállítások rendezésére. Ebben szintén Nyúl Béla játszott fontos szerepet, hogy a számos pályázó város közül Pécset választották meg nemzetközi kiállítás lebonyolítására érdemesnek, melyet két évenként rendezünk azóta is. A nemzetközi kiállítások közti években újból rendezünk országos CAC kiállításokat, melyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek.

 

A vezetőség

Kardos Vilmos

Elnök

Varga Andrea

Titkár

Varga-Kardos Diána

Elnökségi tag